Narejena z mislijo na ljudi in okolje

20/02/2019

Ščetka Jordan Green Clean je bila narejena z mislijo na vas in na okolje, da bi lahko za svoje zobe dobro poskrbeli in bili obenem tudi okoljsko osveščeni. ”Skandinavski dizajn v enaki meri upošteva estetiko kot funkcionalnost. Zame pa je tudi trajnostnost zelo pomemben del tega”, pravi norveški oblikovalec Andreas Engesvik, ki je oblikoval Jordanovo novo ščetko. Andreas Engesvik se je s svojim oblikovanjem uveljavil tudi mednarodno. Velik poudarek vedno namenja materialom.

Brezkompromisna trajnostnost

S svojim modernim dizajnom, ergonomsko oblikovanim držalom in kakovostnimi ščetinami je ščetka Jordan Green Clean izjemna kombinacija funkcionalnosti in trajnostnih materialov. V postopku oblikovanja ni nič prepuščeno naključju in vsi materiali so skrbno izbrani – z mislijo na dobrobit okolja. Dejansko je 90 % izdelka (vključno z embalažo) narejenega iz recikliranih materialov – raba naravnih virov je minimalna, materiali pa so dobili novo življenje. Na primer, držalo zobne ščetke je narejeno iz reciklirane plastike, iz katere so narejene posode za prehranske izdelke, embalaža pa je narejena iz papirnatih vlaken, recikliranih iz papirnatih izdelkov. Preostalih 10 % so ščetine, ki so 100-odstotno biološkega izvora, ter etiketa na embalaži, narejena iz FSC-certificiranega papirja iz trajnostno upravljanih gozdov. S svojim modernim in minimalističnim videzom ščetka Jordan Green Clean ostaja zvesta skandinavskim načelom oblikovanja, saj vsebuje samo nujne materiale za zagotavljanje prijetne izkušnje ščetkanja.

Tako lepa kot uporabna

Oblikovalec Andreas Engesvik se je osredotočil na dizajn, ki je v enaki meri lep kot trajnosten, in tako ustvaril izdelek, ki je uspel zadeti bistvo skandinavskega oblikovanja. “Moram priznati, da sem resnično ponosen na rezultat”, je povedal Andreas in dodal, da ščetka predstavlja najboljše iz obeh svetov. “Je estetsko dovršena in funkcionalna, obenem pa je tudi okolju prijazna.”

Zato vam ni treba sklepati kompromisov pri trajnostnosti, funkcionalnosti ali estetiki – ščetka Jordan Green Clean je narejena z mislijo na vas in okolje.

Zobna ščetka je na voljo z mehkimi ali srednje trdimi ščetinami ter v različnih barvah – zato bo lepo popestrila vašo kopalnico.

 

Dejstva o uporabljenih materialih

Iz česa je narejeno držalo? Držalo je narejeno iz 100-odstotnega recikliranega polipropilena, zbranega z odpadki. Ustreza predpisom FDA, vir pa so posode za prehranske izdelke, na primer jogurtovi lončki. Plastiki smo podarili novo življenje v skladu s filozofijo krožnega gospodarstva!

Iz česa so narejene ščetine? Ščetine so iz najlona, narejenega na 100-odstotni biološki osnovi in iz obnovljivega vira – rastlina ricinus ali kloščevec. Ricinus lahko uspeva na zemljiščih z mejno donosnostjo in v različnih neugodnih ekoloških razmerah, zaradi česar ne konkurira kmetijskemu sektorju, ki prideluje hrano in vlakna.

Iz česa je narejena papirnata embalaža? Papirnata embalaža je narejena iz odpadnega papirja iz industrije ter iz zavrženih industrijskih škatel, ki jih zbirajo podjetja za ravnanje z odpadki. S kreativno uporabo tega recikliranega odpadnega papirja smo ustvarili praktično in koristno embalažo.

Iz česa je narejena etiketa? Etiketa je narejena iz FSC- in PEFC-certificiranega papirja. FSC (Forest Stewardship Council) in PEFC (Program for the Endorsement of Forest Certification) sta mednarodni neodvisni nevladni organizaciji, ki spodbujata in podpirata najboljše prakse v trajnostnem upravljanju gozdov. Ta certifikata zagotavljata, da je les, ki se uporablja kot surovina za izdelavo izdelkov, zakonito dobavljen in izvira iz trajnostno upravljanih gozdov.

Kakšno lepilo je bilo uporabljeno za etiketo? Osnova lepila je kavčuk, lepilo pa je bilo tehnološko zasnovano in proizvedeno tako, da je čim bolj okolju prijazno in obenem tudi učinkovito. Lepilo ustreza predpisom FDA za materiale v stiku z živili in se danes uporablja za veliko vrst prehranske embalaže.

Zakaj reciklirani materiali? Z uporabo recikliranih materialov želimo čim dlje ohraniti vrednost teh materialov, saj je tudi to del krožnega gospodarstva. Zato smo odpadke in uporabo virov zmanjšali na najmanjšo možno mero ter tako izdelkom in materialom podarili novo življenje.